Oranje-consultants over Mercy Ships

Interview met Arjan de Rooy

"Van delen word je nooit armer"

Door Janno Kamphorst, manager communicatie Mercy Ships

Wie is Arjan de Rooy?

Ik ben Arjan de Rooy, getrouwd met Heidi en we hebben twee jongens. Ik heb een achtergrond in ICT en was werkzaam bij AFAS Software en ik heb daar veel ervaring op gedaan. De laatste jaren dat ik bij AFAS werkte heb ik me gespecialiseerd in de processen van de zorgbranche. Zorginstellingen helpen om op een efficiënte manier hun organisatie in te richten geeft me energie. Het idee dat er dan uiteindelijk meer geld en tijd overblijft om goede kwalitatieve zorg te bieden motiveert me. Zorginstellingen hebben een maatschappelijke taak: zorg doet er toe. En daar mogen wij een steentje aan bijdragen.

Hoe helpen jullie de zorginstellingen bij de ‘efficiencyslag’?

We zijn betrokken bij verschillende soorten zorginstellingen , zoals thuiszorg, ziekenhuizen of gehandicaptenzorg. We helpen hen om administratieve processen te automatiseren. Denk aan het instroomproces van nieuwe medewerkers. Het zorgen dat alles up-to-date is, helder, en transparant. Daar komt veel papierwerk bij kijken. Soms ook voor het personeel. Door gebruik te maken van een systeem dat iedereen kan benaderen, waarbij workflows zijn uitgedacht, scheelt dit iedereen veel tijd en energie. De software van AFAS is voor ons hierbij een goed middel. Het is voor ons bekend terrein en de mogelijkheden van AFAS zijn groot. Maatwerk is ons speerpunt.

Wat is de link met Mercy Ships?

17 jaar geleden is mijn schoonzusje Jolinda naar Sierra Leone met Mercy Ships meegegaan als vrijwilliger. Zij was zo enthousiast toen ze terug kwam! Daarna is de betrokkenheid gebleven. Uiteraard is er ook de inhoudelijke link met Mercy Ships. Mercy Ships biedt medische zorg aan een brede groep mensen vanuit een christelijke identiteit. De waarden en normen zijn ook die van ons. Bij AFAS hebben we gezien dat het ook goed is om ook te kijken hoe je je bedrijf zo in kan richten dat je ook iets kan betekenen voor de wereld om je heen. Van delen word je nooit armer. We zijn steeds op zoek naar concrete projecten om te steunen.

Wil je zelf nog eens aan boord?

Het lijkt me mooi om een keer naar Afrika te kunnen reizen om daar bijvoorbeeld voor een week te helpen. Dit zou de betrokkenheid nog meer vergroten. We weten dat dit nu lastig te organiseren is, maar het zou ons helpen om nog dichterbij het werk van Mercy Ships te komen. Het levert vast een onvergetelijke tijd op. Om voor lange tijd aan boord te gaan is voor nu niet realistisch, we zijn hier nu nodig om onze mooie klanten te helpen.

Interview met Hans Vervat

"Zorg voor alle mensen ongeacht wie ze zijn"

Wie is Hans Vervat?

Ik ben Hans Vervat, ik ben getrouwd met Corrie en samen zijn we gezegend met vier lieve meisjes. Voordat ik samen met Arjan de Rooy Oranje Consultancy ben gestart, ben ik vijftien jaar werkzaam geweest bij AFAS. Bij AFAS heb ik de liefde voor automatisering meegekregen. Het laten verdampen van administratieve processen, dat is me in de genen komen te zitten. Mijn drive is om dat juist bij zorginstellingen te doen.

Waarom de zorgsector?

Dan kan de organisatie zelf uitblinken in waar ze goed in is: zorg geven waar mensen het nodig hebben. Van al het geld dat aan zorg besteed wordt, ook door de overheid, moet zoveel mogelijk naar de zorg zelf; dat ik daaraan kan meewerken is mijn drive.

Dat is ook de reden dat ik samen met Arjan de Rooy in de zorgsector ben terechtgekomen. Dit is wat motiveert: maximale optimalisatie van administratie, zodat zoveel mogelijk tijd en geld overblijft voor de zorg zelf.

Wanneer hoorde je voor ‘t eerst over Mercy Ships?

Van Arjan de Rooy, mijn compagnon. Arjan is er vanaf dag één enthousiast over geweest. De organisatie sprak me enorm aan. Dat zit hem ook in het feit dat ze dichtbij onze organisatie zitten, wij zitten ook in de zorgwereld, en hoe gaaf is het dan als wij het goed hebben, om dan juist daar te kunnen delen.

Wat waardeer je in Mercy Ships?

Hoe gaaf is het dat een organisatie zo hard en zo enthousiast bezig is, om de allerarmste mensen die geen uitzicht hebben op een toekomst zorg bieden. Het is prachtige zorg voor de naaste; dat is ook wat mij raakt. Hier in Nederland is voor iedereen toegang tot de zorg. Als je kijkt hoe uitzichtloos de situatie vaak is voor arme mensen in Afrika, en hoe gaaf het dan is dat een organisatie deze mensen helpt, en hen dus maatschappelijk gezien een toekomst kan geven, zodat ze bijvoorbeeld weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Wat spreekt je persoonlijk aan?

Ik zal niet vergeten, toen ik samen met Arjan aanwezig mocht zijn bij de onthulling van het Chocoladeschip in Rotterdam, dat er arts sprak over zijn werk bij Mercy Ships. Deze arts heeft een goede baan in Nederland, heeft huis en gezin, en offert zijn vakantie op om met Mercy Ships mee te gaan om de allerarmste kinderen te helpen. Dan krijg ik kippenvel. En als ik dan zie hoe kinderen met ernstige misvormingen geholpen worden, hoe zij dan na de operatie in een spiegel mogen kijken, hoe ze huilen, hoe ze lachen, dat we al die emoties terugkrijgen, dat raakt me!

Zou je wel eens willen kijken op zo’n schip?

Dat lijkt me fantastisch! Ik heb alleen geen medische kennis, misschien dat ik in de machinekamer een code kan intoetsen in een machine, maar ergens zou ik het wel heel gaaf vinden om een keer mee te mogen varen.

Zou je Mercy Ships aan anderen aanbevelen?

Ik zou zeker andere organisaties aanraden om Mercy Ships te sponsoren en natuurlijk ook particulieren. Mercy Ships is een christelijke organisatie, tegelijk er is ruimte voor alle mensen! De zorg wordt geboden aan alle mensen die zorg nodig hebben, ongeacht wie ze zijn.

Interview met Willine van Oossanen

"Prachtig dat al die vrijwilligers maanden van hun leven doneren!"

Wie is Willine van Oossanen?

Ik ben Willine van Oossanen, ik ben 28 jaar, en al ruim vier jaar getrouwd met Laurens. Na een aantal jaar bij AFAS gewerkt te hebben heb ik de overstap gemaakt naar Oranje Consultancy. Het directe contact met de klanten bevalt mij uitstekend. Ik ga iedere week met veel plezier naar mijn werk!

Wanneer hoorde je voor het eerst over Mercy Ships?

Toen de zus van mijn schoonzus een periode voor Mercy Ships ging werken, op een van hun schepen in Madagaskar. Ik kwam opnieuw met Mercy Ships in aanraking toen ik bij Oranje Consultancy ging werken.

Wat waardeer je in Mercy Ships?

Vooral de onbaatzuchtigheid. De inzet voor mensen die het minder hebben dan wij in het Westen waardeer ik ontzettend. Vaak staan we er te weinig bij stil dat het leven ook zo anders kan zijn. Wat zijn wij dan bevoorrecht dat wij in het Westen zijn geboren waar rijkdom is. Wat mooi dat er dan mensen zijn die van hun rijkdom willen delen en zo de ziekenhuisschepen kunnen sponsoren die in werelddelen komen waar grote nood is.

Is er iets bijzonders dat jou persoonlijk aanspreekt?

Ik vind het fascinerend dat de vrijwilligers van Mercy Ships een aantal maanden van hun leven doneren aan Mercy Ships. Dat vind ik prachtig. Daarom wil ik Mercy Ships ook zeker aanbevelen bij anderen. Het lijkt me fantastisch om een keer een kijkje op zo’n schip te nemen en hun mooie werk in het echt te bewonderen.

Interview met Arinda van Halum

"Mooi om verbonden te zijn met Mercy Ships"

Wie is Arinda van Halum?

Ik ben Arinda van Halum, getrouwd met Marco en we hebben samen één dochter. Ik heb in een zorgorganisatie gewerkt waar zorg en begeleiding werd geboden aan mensen met een beperking. Aanvankelijk werkte ik in de directe zorg, maar al gauw ben ik binnen dezelfde organisatie aan de slag gegaan als medewerker personeelszaken, daar heb ik AFAS ontdekt, en werd ik applicatiebeheerder. Na veel ervaring opgedaan te hebben als applicatiebeheerder heb ik de overstap gemaakt naar Oranje Consultancy. Daar werk ik nu met veel plezier als consultant.

Waarom Oranje Consultancy?

De mooiste uitdaging van mijn werk is het ontzorgen van de zorg! Elke optimalisatie in een proces dat een minuut tijdswinst geeft op de werkvloer, is een minuut die ‘aan het bed’ besteed kan worden!

Wanneer hoorde je voor het eerst over Mercy Ships?

Dat is inmiddels al jaren geleden. Tijdens een conferentie die ik volgde hoorde ik iemand vertellen die voor Mercy Ships had gewerkt. Ze vertelde vol passie! Bijzondere verhalen over genezing kreeg ik te horen.

Wat waardeer je in Mercy Ships?

Hulp aan de mensen overal ter wereld! Juist dat Mercy Ships niet op één plaats blijft maar heel de wereld over gaat. Dat is wat ik zo bijzonder vind. Daarnaast: zo waardevol dat ze werken vanuit de kernwaarde van liefde voor de ander. Belangrijker is er niet!

Wat is jouw link met Mercy Ships?

Via het werk bij Oranje Consultancy kom ik het werk van Mercy Ships nu weer tegen. Mooi om zo ook in het werk verbonden te zijn met een organisatie die naar de naasten omziet!

Is er iets bijzonders dat jou persoonlijk aanspreekt?

Ik vind het bijzonder dat mensen zich een aantal maanden beschikbaar stellen om op vrijwillige basis te werken voor Mercy Ships. Mocht ik ooit de kans krijgen dan zou ik natuurlijk wel een kijkje willen nemen op zo’n schip.

Zou je Mercy Ships aanbevelen aan anderen?

Zeker. Het is altijd goed om naar je naasten om te zien, in financieel opzicht en zeker ook in gebed. Juist dat is het belangrijkste.